Faceți clic pe principiul despre care doriți
să aflați mai multe informații
Ce este Digital Destiny?
Digital Destiny oferă o bază de cunoștințe despre abordarea în clasă a subiectelor precum problemele societății. Digital Destiny introduce un set de instrumente și metode de învățare de utilizat în activitatea cu elevii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani într-un mediu de „blended learning”, asigurând astfel o conexiune între școală și casă, și care se concentrează pe integrarea problemelor sociale în sala de clasă.
Platforma de învățare online este formată din 5 module. Fiecare modul explică un principiu printr-un paragraf introductiv, un scurt videoclip în care veți afla mai multe despre principiul respectiv, câteva exerciții de reflecție, o listă de materiale didactice și informații suplimentare despre acest subiect.
Videoclipul de mai jos explică conceptele de bază ale Destinului digital, cu informații suplimentare sub videoclip.
Cadrul de Suport
Cadrul de Suport Digital Destiny (Digital Destiny Framework) oferă un temei pentru ca profesorii și educatorii să integreze problemele sociale în curriculum-ul lor existent, folosind un set de principii pedagogice ca bază pentru învățare. Acest set de principii îi va sprijini pe profesori să gândească, să dezvolte și să creeze experiențe de învățare semnificative și concepute cu atenție pentru elevii lor, într-un mediu deschis și sigur.
În acest mediu de învățare, profesorii oferă elevilor oportunitatea de a-și dezvolta competențele de a acționa ca cetățeni rezilienți și conștienți. Digital Destiny îi sprijină pe educatori să creeze acest mediu experimental prin EDD (Educație pentru Dezvoltare Durabilă), în care copiii învață din abordarea problemelor sociale, iar greșelile sunt înțelese ca oportunități din care să învețe.
Dezvoltarea durabilă
Dezvoltarea durabilă este un concept care se concentrează pe satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și îndeplini propriile nevoi. Aceasta implică echilibrarea aspectelor sociale, economice și de mediu pentru a se asigura că dezvoltarea este într-adevăr durabilă pe termen lung.
Pentru a concretiza dezvoltarea durabilă, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite în 2015, ca parte a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Acestea reprezintă un set de 17 obiective pentru întreaga omenire și abordează o serie de provocări legate de dezvoltarea durabilă, inclusiv sărăcia, inegalitatea, schimbările climatice și degradarea mediului.
ODD-urile acoperă o gamă largă de probleme și sunt universale, ceea ce înseamnă că se aplică tuturor. Ele sunt interconectate și interdependente unele de altele, ceea ce înseamnă că un ODD poate sprijini progresul altuia.
În general, dezvoltarea durabilă și ODD-urile sunt strâns legate. Dezvoltarea durabilă este conceptul mai larg, în timp ce ODD-urile reprezintă un set specific de obiective care vizează promovarea dezvoltării durabile în întreaga lume. Lucrând pentru a realiza ODD-urile, țările și indivizii pot contribui la obiectivul deplin al dezvoltării durabile.
Educația pentru Dezvoltare Durabilă
Dezvoltarea sustenabilă își face loc în sala de clasă prin Educația pentru Dezvoltare Durabilă. Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) este o abordare a educației care se concentrează pe promovarea cunoștințelor, abilităților, valorilor și atitudinilor care sunt necesare pentru a crea o lume durabilă și pentru a da putere studenților să facă această alegere. EDD include înțelegerea provocărilor de mediu, sociale și economice cu care se confruntă lumea astăzi și dezvoltarea abilităților și cunoștințelor necesare pentru a face față acestor provocări.
Conceptul de „Blended Learning„
Învățarea mixtă, sau „Blended Learning” este o abordare a educației care combină învățarea online cu predarea tradițională față în față. În contextul educației pentru dezvoltare durabilă, învățarea mixtă poate fi o modalitate eficientă de a implica elevii și de a le oferi cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a deveni cetățeni globali responsabili.
Câteva exemple:
-
Un instrument tip chestionar în sala de clasă pentru a verifica și afla opiniile și cunoștințele elevilor dvs.
-
O tablă digitală colaborativă pentru a le permite elevilor să lucreze împreună în grupuri în sala de clasă dar și să o acceseze acasă.
-
O roată digitală pentru a alege un subiect pe care să lucrezi.
-
...
În plus, învățarea mixtă poate oferi elevilor o serie de oportunități de a aborda probleme și provocări din lumea reală legate de dezvoltarea durabilă. De exemplu, învățarea online poate oferi acces la o mulțime de informații și resurse privind dezvoltarea durabilă, în timp ce predarea față în față poate oferi oportunități de învățare practică și colaborare cu alții.
Cum se face „Blended„?
Modelul SAMR este o modalitate excelentă de a afla ce instrument digital puteți integra în practica didactică zilnică. Acesta este o taxonomie pe patru niveluri pentru selectarea, utilizarea și evaluarea tehnologiei în educație. Când utilizați un instrument digital în clasă, încercați să descrieți și să clasificați instrumentul folosind modelul SAMR.
Aceste patru niveluri sunt:
-
Înlocuire: tehnologia este un substitut direct pentru o metodă tradițională, fără a aduce o schimbare funcțională.
-
Augmentare: tehnologia este un substitut direct pentru o metodă tradițională, dar cu o schimbare funcțională.
-
Modificare: tehnologia permite o reorientare semnificativă a sarcinilor care depășesc metodele tradiționale de predare față în față și aduce un plus.
-
Redefinire: tehnologia permite crearea de noi sarcini, de neconceput anterior și facilitează oportunități de învățare complet noi.
Rețineți că nu trebuie întotdeauna să redefiniți învățarea elevilor. S-ar putea să fie nevoie doar să faceți câteva ajustări tehnologice minore la o strategie de predare deja de succes pentru a vedea o schimbare!
-
Ce sperați să realizați utilizând această tehnologie?
-
Ce impact va avea asupra învățării elevilor mei?
-
Sunt elevii mei capabili să lucreze cu această tehnologie?
-
Cât timp va trebui să dedic pentru ca acesta să funcționeze?
Incluziunea digitală
În Digital Destiny, acordăm, de asemenea, atenție activităților digitale inclusive, care se referă la acțiuni și soluții necesare pentru a preveni excluziunea, astfel încât toată lumea să poată participa pe deplin în societatea digitală. Punând accent diminuat dar semnificativ pe instrumentele de învățare mixtă (blended learning), copiii se familiarizează cu instrumentele digitale de la o vârstă fragedă. Ne concentrăm pe învățarea colaborativă în metodele de lucru, prin care elevii învață să lucreze cu acele instrumente digitale unii de la alții. Accesul în școli la materiale digitale nu este suficient. Mai sunt trei condiții care trebuie îndeplinite, pe care le abordăm lucrând cu competențele elevilor în Digital Destiny, încercând să promovăm o rețea de sprijin în școală (și nu numai) și să creăm materiale de învățare cu accent pe incluziunea prin gândirea-design.
Câteva sfaturi pentru a lucra la incluziunea digitală:
-
Utilizați un limbaj simplu: asigurați-vă că mesajul dvs. este de fiecare dată clar atât offline, cât și online.
-
Oferiți ajutor: atunci când elevii sau părinții nu știu cum funcționează anumite instrumente online, propuneți un atelier rapid și ușor. Folosiți un sistem de ajutor reciproc acolo unde este posibil, pentru a lăsa colegii să se susțină.
-
Gândiți-vă la un smartphone: persoanele din grupuri vulnerabile au mai multe șanse să aibă un smartphone decât un computer. Când propuneți un exercițiu sau o temă în afara sălii de clasă, concentrați-vă pe smartphone.