top of page

Κάντε κλικ στην αρχή για την οποία θέλετε να μάθετε περισσότερα

Μετακινηθείτε για να ανακαλύψετε τις βασικές έννοιες

Τι είναι το Digital Destiny;

Το Digital Destiny παρέχει μια βάση γνώσεων σχετικά με τον τρόπο εργασίας με κοινωνικά ζητήματα στην τάξη. Το Digital Destiny εισάγει ένα σύνολο εργαλείων και μεθόδων μάθησης για χρήση με μαθητές ηλικίας 6-10 ετών σε ένα μικτό περιβάλλον μάθησης, προσφέροντας σύνδεση σχολείου και σπιτιού που εστιάζοντας στην ενσωμάτωση κοινωνικών θεμάτων στην τάξη. 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης αποτελείται από 5 ενότητες. Κάθε ενότητα εξηγεί μια αρχή μέσω μιας εισαγωγικής παραγράφου, ενός σύντομου βίντεο όπου μαθαίνετε περισσότερα για την αρχή, ορισμένων ασκήσεων προβληματισμού, ενός καταλόγου διδακτικού υλικού και πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με το θέμα.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί τις βασικές έννοιες του ψηφιακού πεπρωμένου με πρόσθετες πληροφορίες κάτω από το βίντεο.

Top overview

Δομή

 

Το θεωρητικό πλαίσιο του Digital Destiny παρέχει μια βάση για τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν κοινωνικά ζητήματα στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών τους, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο παιδαγωγικών αρχών ως βάση για μάθηση. Αυτό το σύνολο αρχών στο πλαίσιο θα υποστηρίξει τους δασκάλους να σκεφτούν, να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν προσεκτικά σχεδιασμένες μαθησιακές εμπειρίες για τους μαθητές τους σε ένα ανοιχτό και ασφαλές περιβάλλον στην τάξη. 

  

Σε αυτό το μαθησιακό περιβάλλον οι δάσκαλοι προσφέρουν στους μαθητές ευκαιρίες να αναπτύξουν την ικανότητα να ενεργούν ως ανθεκτικοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το Digital Destiny υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν αυτό το πειραματικό περιβάλλον Εκπαίδευσης στη Βιώσιμη Ανάπτυξη όπου οι μαθητές μαθαίνουν από εμπειρίες με κοινωνικά ζητήματα και τα λάθη γίνονται κατανοητά ως ευκαιρίες από τις οποίες μπορούν να μάθουν. 

Βιώσιμη ανάπτυξη 

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια έννοια που εστιάζει στην κάλυψη των αναγκών του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Περιλαμβάνει εξισορρόπηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων για να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. 

Για να καταστεί συγκεκριμένη η βιώσιμη ανάπτυξη, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 ως μέρος της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αποτελούν ένα σύνολο 17 στόχων για την ανθρωπότητα που αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της ανισότητας, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

Οι ΣΒΑ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προορίζονται να είναι καθολικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ισχύουν για όλους. Είναι αλληλένδετοι και αλληλοεξαρτώμενοι μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ΣΒΑ μπορεί να υποστηρίξει την πρόοδο ενός άλλου. 

Συνολικά, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ΣΒΑ συνδέονται στενά. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ευρύτερη έννοια, ενώ οι ΣΒΑ είναι ένα συγκεκριμένο σύνολο στόχων που στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Εργαζόμενες για τους ΣΒΑ, οι χώρες και τα άτομα μπορούν να συμβάλουν στον ευρύτερο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη ανοίγει τον δρόμο της στην τάξη μέσω της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΒΑ) είναι μια προσέγγιση στην εκπαίδευση που εστιάζει στην προώθηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των αξιών και των στάσεων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου και την ενδυνάμωση των μαθητών να κάνουν αυτή την επιλογή. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. 

 

Μικτή μάθηση  

 

Η μικτή μάθηση είναι μια προσέγγιση στην εκπαίδευση που συνδυάζει τη διαδικτυακή μάθηση με την παραδοσιακή διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η μικτή μάθηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλακούν οι μαθητές και να τους παρέχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι παγκόσμιοι πολίτες. 

Μερικά παραδείγματα:   

  • Ένα εργαλείο κουίζ στην τάξη για να ελέγξετε απόψεις και γνώσεις των μαθητών σας.   

  • Ένας συνεργατικός ψηφιακός ασπροπίνακας που επιτρέπει στους μαθητές να εργαστούν μαζί σε ομάδες στην τάξη και να τον μοιραστούν με το σπίτι.   

  • Ένας ψηφιακός περιστρεφόμενος τροχός για την επιλογή ενός θέματος για εργασία.  

  • ...  

Η μικτή μάθηση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της ΕΒΑ. Συνδυάζοντας τη διαδικτυακή μάθηση με την παραδοσιακή διδασκαλία, η μικτή μάθηση μπορεί να προσφέρει στους μαθητές μια πιο ευέλικτη και εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ΕΒΑ, καθώς επιτρέπει στους μαθητές να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό και να εστιάζουν στα θέματα και τα θέματα που τους αφορούν περισσότερο. 

πώς να αναμειγνύετε τα πράγματα?

 

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε ποιο ψηφιακό εργαλείο μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή πρακτική της τάξης σας, είναι το μοντέλο SAMR. Το μοντέλο SAMR είναι μια ταξινόμηση τεσσάρων επιπέδων για την επιλογή, τη χρήση και την αξιολόγηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Όταν χρησιμοποιείτε ένα ψηφιακό εργαλείο στην τάξη, δοκιμάστε να περιγράψετε και να κατηγοριοποιήσετε το εργαλείο χρησιμοποιώντας το μοντέλο SAMR. 

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα είναι: 

  • Υποκατάσταση: η τεχνολογία είναι ένα άμεσο υποκατάστατο μιας παραδοσιακής μεθόδου, χωρίς λειτουργική αλλαγή. 

  • Επαύξηση: η τεχνολογία είναι ένα άμεσο υποκατάστατο μιας παραδοσιακής μεθόδου, αλλά με μια λειτουργική αλλαγή. 

  • Τροποποίηση: η τεχνολογία επιτρέπει έναν σημαντικό επανασχεδιασμό εργασιών που υπερβαίνει τις παραδοσιακές μεθόδους της τάξης. 

  • Επαναπροσδιορισμός: η τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία νέων εργασιών, που προηγουμένως ήταν αδιανόητα για να γίνουν δυνατές εντελώς νέες ευκαιρίες μάθησης. 

Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται πάντα να επαναπροσδιορίζετε τη μάθηση των μαθητών σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μόνο μερικές μικρές τεχνολογικές προσαρμογές σε μια ήδη επιτυχημένη στρατηγική διδασκαλίας για να δείτε μια αλλαγή! 

  • Τι ελπίζετε να επιτύχετε χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία; 

  • Τι αντίκτυπο θα έχει στη μάθηση των μαθητών μου; 

  • Είναι οι μαθητές μου ικανοί να εργαστούν με αυτήν την τεχνολογία; 

  • Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αφιερώσω για να λειτουργήσει; 

Ψηφιακή ενσωμάτωση 

 

Στο Digital Destiny, δίνουμε επίσης προσοχή στην ψηφιακή, χωρίς αποκλεισμούς εργασία, η οποία αναφέρεται σε ενέργειες και λύσεις που απαιτούνται για την πρόληψη του ψηφιακού αποκλεισμού, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή κοινωνία. Με επίκεντρο τα εύκολα εργαλεία μεικτής μάθησης, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα ψηφιακά εργαλεία από μικρή ηλικία. Εστιάζουμε στη συνεργατική μάθηση στις μεθόδους εργασίας, οι μαθητές μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο να εργάζονται με αυτά τα ψηφιακά εργαλεία. Η πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό στα σχολεία δεν είναι αρκετή. Υπάρχουν τρεις άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, όπου εργαζόμαστε για τις δεξιότητές τους στο Digital Destiny, προσπαθούμε να προωθήσουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο στο σχολείο και πέρα από αυτό και να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό με έμφαση στη συμπερίληψη από το σχεδιασμό. 

 

Μερικές συμβουλές για να εργαστείτε στην ψηφιακή ένταξη: 

  • Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα: βεβαιωθείτε ότι το μήνυμά σας είναι άμεσο και ξεκάθαρο τόσο εκτός σύνδεσης όσο και στο διαδίκτυο κάθε φορά. 

  • Προσφέρετε βοήθεια: όταν οι μαθητές ή οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν ορισμένα διαδικτυακά εργαλεία, στήστε ένα γρήγορο και εύκολο εργαστήριο. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα φίλων όπου είναι δυνατόν για να αφήσετε τους συνομηλίκους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. 

  • Σκεφτείτε το smartphone: οι ευάλωτες ομάδες είναι πιο πιθανό να έχουν smartphone παρά υπολογιστή. Όταν κάνετε μια άσκηση έξω από την τάξη, εστιάστε στο smartphone. 

Περισσότερες πηγές

 

bottom of page